Territorial value chain in the "Tierra Brava" farm as a contribution to food security

Main Article Content

María Eugenia Ramos Crespo
Jesús Darío Gorgoy Rodríguez
Yamilet Mirabal Sarria
Onai Martínez Díaz

Abstract

The management of food and nutritional security is one of the priority elements within the government agenda in Cuba, as indicated in the National Economic and Social Development Plan until 2030 and Law 148/2022 on Food Sovereignty and Food and Nutritional Security. This requires multi-actoral, multi-sectoral, interdisciplinary participation, led by the government. In this endeavor, it is essential to strengthen the capacities of local actors to manage, in a context of decentralization, the set of public policies, strategies, programs and projects that give content to the management of local development. In this sense, the research is aimed at designing a territorial value chain of agroecological products in the "Tierra Brava" farm in the municipality of Los Palacios, which contributes to municipal self-sufficiency by increasing the supply of canned fruits, vegetables and condiments, on the basis of public-private articulation, linkage in terms of closing the production cycle, knowledge management and innovation and technology transfer. The theoretical methods used were historical-logical, systemic and hypothetical-deductive, and as empirical ones, observation and the documentary analysis. From their implementation, impacts were achieved related to the increase of agricultural productive capacities, increase in the yield of their plots and the diversity of products, the use of renewable energy sources, the application of agroecological practices, generation of employment for women and young people, better conditions and capacities of a point of sale of fresh processed and frozen products.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ramos Crespo, M. E., Gorgoy Rodríguez, J. D., Mirabal Sarria, Y., & Martínez Díaz, O. (2022). Territorial value chain in the "Tierra Brava" farm as a contribution to food security. Cooperativismo Y Desarrollo, 10(3), 771–786. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/557
Section
Experiences of good practices

References

Antúnez Saiz, V. I., & Ferrer Castañedo, M. (2021). Metodología para el análisis de cadenas productivas en Cuba: El caso de Agrocadenas como proyecto innovador. Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, 9(2), 33-49. http://www.revflacso.uh.cu/index.php/EDS/article/view/558

Arias Gilart, M., González Stable, A., & Baños Guerra, Z. (2021). Cadenas de valor en la gestión municipal. Temas, (104-105), 59-63. http://temas.cult.cu/articulos-academicos/cadenas-de-valor-en-la-gestion-municipal/

Asamblea Nacional del Poder Popular. (2019). Constitución de la República de Cuba. Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Extraordinaria No. 5. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/constitucion-de-la-republica-de-cuba-proclamada-el-10-de-abril-de-2019

Asamblea Nacional del Poder Popular. (2022). Ley de Soberanía Alimentaria y Seguridad Alimentaria y Nutricional (Ley 148). Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Ordinaria No. 77. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/ley-148-de-2022-de-asamblea-nacional-del-poder-popular

Dávila Hernández, G. R., Mirabales Rodríguez, P. D., Pérez Lara, A., & Hernández Beltrán, Y. (2019). Cadena productiva del frijol común en cooperativas agropecuarias: Propuesta de intervención del proyecto AGROCADENAS. Cooperativismo y Desarrollo, 7(2), 275-285. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/244

Fao. (2017). ¿Cómo pueden modelarse las cadenas de valor para mejorar la nutrición? (Foro Global sobre Seguridad Alimentaria y Nutrición de la FAO). Organización de Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/fsnforum/es/resources/como-pueden-modelarse-las-cadenas-de-valor-para-mejorar-la-nutricion

Labrador Machín, O., Mirabal González, Y., & Torres Paez, C. C. (2020). Potencialidades del cooperativismo agropecuario en función de la soberanía alimentaria y educación nutricional. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 587-602. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/401

Minag. (2020). Plan de soberanía alimentaria y educación nutricional de Cuba. Ministerio de la Agricultura. https://www.minag.gob.cu/sites/default/files/noticias/documentos_complementarios.rar

Nutz, N., & Sievers, M. (2016). Guía general para el desarrollo de cadenas de valor. Organización Internacional del Trabajo. http://www.ilo.org/empent/areas/value-chain-development-vcd/WCMS_541432/lang--es/index.htm

Peña, Y., Nieto Alemán, P. A., & Díaz Rodríguez, F. (2008). Cadenas de valor: Un enfoque para las agrocadenas. Equidad y Desarrollo, (9), 77-85. https://doi.org/10.19052/ed.279

Ramos Crespo, M. E., & González Pérez, M. M. (2019). Modelo de gestión de la seguridad alimentaria y nutricional desde el gobierno a escala municipal. Revista Economía y Desarrollo, 162(3). http://www.econdesarrollo.uh.cu/index.php/RED/article/view/777

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.