Procedure for organizational design with a process approach in food industry enterprises

Main Article Content

Oviamna Martínez Barreras
Tania Vargas Fernández

Abstract

Organizational design is becoming more and more relevant, since it is necessary to achieve greater effectiveness and efficiency in organizations, optimizing not only material and financial resources, but also human resources. The present work was carried out in the Provincial Food Industry Enterprise of Pinar del Río, with the purpose of proposing a procedure for organizational design with a process approach that contributes to a better organizational management. The historical-logical theoretical method was used, with the support of the documentary analysis technique, mainly in the study of different technologies for organizational design that served as theoretical-methodological references, which allowed determining their main contributions and limitations as a basis for the proposal made. For the empirical diagnosis, a methodology was applied to characterize the organizational design process in the enterprise, using secondary and primary sources of information that made it possible to know the necessary elements related to the dimensions of organizational design. Scientific methods, procedures and research techniques were used to collect, process and analyze the information. As a result of the work, a procedure was designed that establishes the stages and steps for organizational design with a process approach in the entity under study, which will contribute to optimize resources based on the processes developed by the entity and to improve the decision-making process, in order to ensure greater efficiency, efficacy and effectiveness.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Martínez Barreras, O., & Vargas Fernández, T. (2023). Procedure for organizational design with a process approach in food industry enterprises . Cooperativismo Y Desarrollo, 11(3), e649. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/649
Section
Original articles

References

Asanza Molina, M. I., Miranda Torres, M. M., Ortiz Zambrano, R. M., & Espín Martínez, J. A. (2016). Manual de procedimiento en la empresa. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, (noviembre). https://ideas.repec.org//a/erv/rccsrc/y2016i2016_1127.html

Bú Alba, B. (2022). Diseño organizacional: La búsqueda del éxito. Sociedad & Tecnología, 5(1), 57-72. https://doi.org/10.51247/st.v5i1.189

Cantero Cora, H., Herrera González, Y., Leyva Cardeñosa, E., & Nápoles Vargas, A. (2021). La gestión por procesos en una empresa Comercializadora del territorio holguinero. Ciencias Holguín, 27(2), 1-14. http://www.ciencias.holguin.cu/index.php/cienciasholguin/article/view/1265

Garcias Solano, K. K., Haro Carrillo, B. P., & Resabala Valencia, S. (2019). La importancia de un diseño organizacional en las empresas, permite mejorar la eficiencia y ser competitiva. Observatorio de la Economía Latinoamericana, (julio). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8930064

González González, A., Leal Rodríguez, L., Martínez Caballero, D., & Morales Fonte, D. (2019). Herramientas para la gestión por procesos. Cuadernos Latinoamericanos de Administración, 15(28). https://doi.org/10.18270/cuaderlam.v15i28.2681

González Sánchez, M. J. (2014). Propuesta de metodología para el diseño de las estructuras organizativas de dirección en organizaciones cubanas [Doctorado en Ciencias Económicas, Universidad de La Habana]. http://repositorio.eduniv.cu/items/show/789

Marín González, F., & Pérez González, J. (2021). Gestión por procesos en redes de cooperación intersectoriales en la Península de Paraguaná, Venezuela. Revista de Ciencias Sociales, 27(1), 162-179. https://doi.org/10.31876/rcs.v27i1.35304

Medina León, A. A., Nogueira Rivera, D., Hernández Nariño, A., Medina Nogueira, D., Medina Nogueira, Y. E., El Assafiri Ojeda, Y., Hernández Pérez, G. D., Ricardo Cabrera, H., Pérez Campaña, M., & Noda Hernández, M. E. (2021). Contribución al control de gestión y a la gestión por procesos. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba, 11(3), e1108. https://revistaccuba.sld.cu/index.php/revacc/article/view/1108

Mintzberg, H. (1992). Diseño de organizaciones eficientes. El Ateneo.

PCC. (2021). Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución para el período 2021-2026. Partido Comunista de Cuba. https://www.pcc.cu/sites/default/files/documentos/2023-06/conceptualizacion-del-modelo-economico-y-social-cubano-de-desarrollo-socialista-y-lineamientos-de-la-politica-economica-y-social-del-partido-y-la-revolucion-para-el-periodo-2021.pdf

Serrano Polo, O. R., Carriel Román, A. del P., & Sánchez Barreto, X. del R. (2021). Cuestionario de burnout de Maslach (MBI-Ed) dirigido a los docentes de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad Técnica de Machala. Sociedad & Tecnología, 4(1), 2-12. https://doi.org/10.51247/st.v4i1.70

Torres Torres, E. A., Guzmán Soria, E., De La Garza Carranza, M. T., Rebollar Rebollar, S., & González Farías, J. P. (2019). Profesionalización de una PYME a través del Diseño Organizacional, caso de estudio. Journal CIM, 7(1), 77-83. https://doi.org/10.5281/zenodo.4107883

Viteri Quishpi, G. R., Romero Fernández, A. J., & Mendieta Larreategui, C. (2022). Modelo de gestión por procesos y mejora continua. CIENCIAMATRIA, 8(3), 1131-1152. https://doi.org/10.35381/cm.v8i3.831

Zambrano Campoverde, J., Ramón Pineda, M. Á., & Espinoza Freire, E. (2017). Estudio sobre el clima organizacional en los docentes de la Universidad Técnica de Machala. Universidad y Sociedad, 9(2), 163-172. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/562

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.