Procedure for quality management in agricultural cooperative enterprises

Main Article Content

Diana de la Nuez Hernández
Ariel Castell Catalá

Abstract

The objective of this article is to present the results of the application of a procedure for quality management in agricultural cooperative enterprises that contributes to the adoption of quality as a management function and to raising the levels of efficiency and effectiveness of business management in general. This research is based on the problem identified in the Unidad Básica de Producción Cooperativa "Julián Alemán", in the municipality of Consolación del Sur, in the province of Pinar del Río, which is that the predominant management approach does not contribute to the adoption of quality as a general management function and, consequently, affects the achievement of results in business management with adequate efficiency and effectiveness. Theoretical and empirical methods were used. The main results are the progressive adoption of quality as a management function to be performed by the Board of Directors in the first place and by all the cooperative members in general; its application allowed reaching conclusions among which stand out the obtaining of better results in management effectiveness and efficiency, which is expressed in the increase of the level of satisfaction of the clients, both external and internal, and in the satisfactory fulfillment of other indicators linked to the deployment of this function in the production process (agricultural phase) in particular.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
de la Nuez Hernández, D., & Castell Catalá, A. (2023). Procedure for quality management in agricultural cooperative enterprises. Cooperativismo Y Desarrollo, 11(1), e583. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/583
Section
Original articles

References

Antúnez Saiz, V. I. (2016). Sistemas integrados de gestión: De la teoría a la práctica empresarial en Cuba. COFIN Habana, 10(2). https://revistas.uh.cu/cofinhab/article/view/1066

Camisón Zornoza, C., Cruz Ros, S., & González Cruz, T. F. (2006). Gestión de la calidad: Conceptos, enfoques, modelos y sistemas. Pearson Educación. https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=708990

Castell Catalá, A., & de la Nuez Hernández, D. (2021). Diagnóstico del subsistema calidad en la Unidad Básica de Producción Cooperativa «Julián Alemán». Cooperativismo y Desarrollo, 9(2), 689-711. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/424

Consejo de Estado de la República de Cuba. (2019). De las cooperativas agropecuarias (Decreto-Ley N.o 365/2018). Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Ordinaria No. 37. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/decreto-ley-365-de-2018-de-consejo-de-estado

de la Nuez Hernández, D. (2005). Modelo de gestión de la calidad basado en el liderazgo como valor instrumental aplicado en empresas de proyectos [Doctorado en Ciencias Económicas, Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saiz Montes de Oca»]. https://rc.upr.edu.cu/jspui/handle/DICT/3400

Escaida Villalobos, I., Jara Valdés, P., & Letzkus Palavecino, M. (2016). Mejora de procesos productivos mediante lean manufacturing. Trilogía, 28(39), 26-55. https://trilogia.utem.cl/ediciones/volumen-28-no39-2016/

Espinosa Espinel, J. D., & Parra Ferié, C. (2020). Gestión de la calidad en los servicios de atención al cliente. Caso Cooperativa Chone Ltda. Polo del Conocimiento, 5(8), 42-65. https://doi.org/10.23857/pc.v5i8.1569

Fontalvo, T. J., Delahoz Domínguez, E. J., & Morelos, J. (2021). Diseño de un sistema integrado de gestión de la calidad para programas académicos de educación superior en Colombia. Formación universitaria, 14(1), 45-52. https://doi.org/10.4067/S0718-50062021000100045

González Contreras, E. J., & de la Nuez Hernández, D. (2020). Metodología para el desarrollo del sistema de gestión de la calidad en empresas recicladoras de materias primas. Observatorio de La Economía Latinoamericana, 18(1). https://observatoriolatinoamericano.com/ojs/index.php/olel/article/view/122

Marín de León, I. (2020). El sector cooperativo y su articulación con la gestión gubernamental. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 362-366. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/402

Marín de León, I., & Rivera Rodríguez, C. A. (2015). Modelo de Gestión Pública para el desarrollo del sector cooperativo a escala municipal. Avances, 17(1), 46-56. http://www.ciget.pinar.cu/ojs/index.php/publicaciones/article/view/19

Mirabal González, Y., Marín de León, I., Ojeda Mesa, L., Labrador Machín, O., & Torres Paez, C. C. (2022). Gestión de empresas cooperativas y su contribución al desarrollo local en Cuba. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba, 12(2), e1162. https://revistaccuba.sld.cu/index.php/revacc/article/view/1162

Sanabria Neira, N. C., & Puentes Montañez, G. A. (2011). Sistema de gestión de calidad para el agronegocio de la uchuva en el municipio de Ventaquemada. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 1(2), 28-39. https://revistas.uptc.edu.co/index.php/investigacion_duitama/article/view/1300

Soto Alemán, L., & Figueroa González, J. M. (2019). Buenas prácticas cooperativas en Cuba. Deusto Estudios Cooperativos, (14), 95-120. https://doi.org/10.18543/dec-14-2019pp95-120

Villegas Chádez, R. (2017). El perfeccionamiento de las UBPC y el relanzamiento del cooperativismo dentro del proceso de actualización del modelo económico cubano. REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, 124, 215-229. https://doi.org/10.5209/REVE.54920

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.