Diagnosis of the quality subsystem in the Basic Unit of Cooperative Production "Julián Alemán"

Main Article Content

Ariel Castell Catalá
Diana de la Nuez Hernández

Abstract

The present research was developed in the Basic Unit of Cooperative Production "Julián Alemán", in the municipality of Consolación del Sur in the province of Pinar del Río, an entity noted for its economic and social results in recent years; however, the predominant management approach does not contribute to the adoption of quality as a general management function, which allowed to deepen the research problem addressed here. The objective of this article was to present the results of the diagnosis of quality as a management subsystem, which constitutes a starting point on the road to improving this function in the cooperative. In order to solve the problems identified, the historical-logical method was used to analyze the evolution of quality in the agro livestock sector; the analysis-synthesis, which allowed revealing the essential relationships and more general characteristics of quality, leadership and people's commitment. Among the research techniques used were interviews, surveys, checklists and documentary analysis. The main results of the diagnosis were the predominance of an approach to quality that privileges inspection with a tendency towards control in the production process, which contributed to reach conclusions, among which stand out the inadequate administration of resources, as well as the lack of integration between functional and business areas, which has a negative impact on the efficacy and effectiveness of cooperative management in general.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Castell Catalá, A., & de la Nuez Hernández, D. (2021). Diagnosis of the quality subsystem in the Basic Unit of Cooperative Production "Julián Alemán". Cooperativismo Y Desarrollo, 9(2), 689–711. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/424
Section
Experiences of good practices
Author Biography

Ariel Castell Catalá, Departamento de Economía Global y Sectorial Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Licenciado en Economía, profesor instructor del Departamento de Economía Global y Sectorial de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales de la Universidad de Pinar del Río.

References

Aguilar Valdés, A., Cabral Martell, A., Alvarado Martínez, L. F., & Alvarado Martínez, T. E. (2016). La técnica del proceso administrativo agropecuario estratégico-PAAE versión 2016. Revista Mexicana de Agronegocios, 38, 209-216. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14146082011

Caldentey Albert, P., Haro Giménez, T., Tittos Moreno, A., & Briz Escribano, J. (1999). Marketing agrario (2.a ed.). Mundi-Prensa.

Camisón Zornoza, C., Cruz Ros, S., & González Cruz, T. F. (2006). Gestión de la calidad: Conceptos, enfoques, modelos y sistemas. Pearson Prentice Hall. https://www.worldcat.org/title/gestion-de-la-calidad-conceptos-enfoques-modelos-y-sistemas/oclc/642585785

Consejo de Estado de la República de Cuba. (2019). Decreto Ley No. 365 De las Cooperativas Agropecuarias. Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Ordinaria No. 37. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/decreto-ley-365-de-2018-de-consejo-de-estado

de la Nuez Hernández, D. (2005). Modelo de gestión de la calidad basado en el liderazgo como valor instrumental aplicado en empresas de proyectos [Doctorado en Ciencias Económicas, Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saíz Montes de Oca». Facultad de Ciencias Económicas]. https://rc.upr.edu.cu/jspui/handle/DICT/3400

de la Nuez Hernández, D., & Collazo Melgarejo, J. (2018). Gestión de la calidad con enfoque axiológico aplicado en el Hotel Islazul Pinar del Río. Avances, 20(1), 98-108. http://www.ciget.pinar.cu/ojs/index.php/publicaciones/article/view/318

D'Elia, G. E. (1999). Cómo hacer indicadores de calidad y productividad en la empresa. Librería y Editorial Alsina.

Fonseca, J. A., Muñoz, N. A., & Cleves, J. A. (2011). El sistema de gestión de calidad: Elemento para la competitividad y la sostenibilidad de la producción agropecuaria colombiana. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2(1), 9-22. https://doi.org/10.22490/21456453.909

González Contreras, E. J., & de la Nuez Hernández, D. (2020). Metodología para el desarrollo del sistema de gestión de la calidad en empresas recicladoras de materias primas. Observatorio de la Economía Latinoamericana, enero. https://www.eumed.net/rev/oel/2020/01/calidad-empresas-recicladoras.html

Guerra, G. (2002). El agronegocio y la empresa agropecuaria frente al siglo XXI. Instituto agroamericano de cooperación para la agricultura (IICA). https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XL2012001441

Guerras Martín, L. Á., & Navas López, J. E. (2015). La dirección estratégica de la empresa: Teoría y aplicaciones (5.a ed.). Thomson Reuters. https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=729225

Meizoso Valdés, M. del C., & Guerra Bretana, M. (2012). Gestión de la Calidad. Conceptos, modelos y herramientas. Editorial Universidad de La Habana. https://isbn.cloud/9789597211198/gestion-de-la-calidadconceptosmodelos-y-herramientas/

Ortiz Marcos, I., Cobo Benita, J. R., Mataix Aldeanueva, C., & Fernández García, L. (2012). Cooperativas rurales y sistemas de gestión de calidad como estrategia en cadenas productivas agrarias en Nicaragua. Ingeniería Industrial, (030), 103-122. https://doi.org/10.26439/ing.ind2012.n030.219

Piñeiro Harnecker, C. (2011). Cooperativas y socialismo: Una mirada desde Cuba. Editorial Caminos. https://www.worldcat.org/title/cooperativas-y-socialismo-una-mirada-desde-cuba/oclc/778054678

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.