Production of meat of rabbit, an alternative for the cooperative sector palmero to inclination of a project of municipal initiative of local development

Main Article Content

Raúl Rosales Guzmán
Nigdalys Figueroa Sierra
Dania María Crespo Álvarez
Miladys Garrido Cervera

Abstract

The present article contains an analysis on the possibilities offered by the cooperative sector in La Palma, which is supported by the local development initiative of breeding rabbits. This activity can be easily carried out with minimal cost and effort, and is supported by a tradition in the local population, mainly in the private sector. The proposal will allow the production of rabbit meat in order to ease the difficult situation regarding meat supply; constitute the fundamental problem of how to incorporate research conducted the cooperative sector in La Palma to development projects municipal initiative?

The Group of Local Development in La Palma has a project portfolio in which many important enterprises take part, with lack of initiation on the cooperative sector, which is basic for La Palma’s and Cuba’s economy. This proposal is also sustained by the fact that all cooperatives in that territory have a great deal of resources of all kinds (human, natural, etc) which will allow for a sustainable development and the improvement of life quality standards for associates and inhabitants in general.  The aim of the research conducted to analyze the possibilities of the cooperative sector in the municipality of La Palma, incorporating the process of local development initiative, through a project on breeding rabbit and improve the supply of meat in the town

 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Rosales Guzmán, R., Figueroa Sierra, N., Crespo Álvarez, D. M., & Garrido Cervera, M. (2015). Production of meat of rabbit, an alternative for the cooperative sector palmero to inclination of a project of municipal initiative of local development. Cooperativismo Y Desarrollo, 3(1), 13–22. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/91
Section
Original articles
Author Biographies

Raúl Rosales Guzmán, Unidad Central de Auditoría Interna

Licenciado en Contabilidad y Finanzas

Nigdalys Figueroa Sierra, Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Master en Administración de Empresas agropecuarias

Dania María Crespo Álvarez, Dirección laboral: Siete Matas

Licenciada en Contabilidad y Finanzas

Miladys Garrido Cervera, Dirección laboral: Siete Matas

Licenciada en Contabilidad y Finanzas

References

Congreso del Partido comunista de Cuba, 6º. (2011). Lineamientos de la política económica y social del Partido y la Revolución. I. Modelo de gestión económica, Esfera Empresarial, Lineamiento 21. p.12 y territorios, Lineamiento 37.

Figueroa, N. (2005). La Planeación Financiera sobre la Base de los Presupuestos de Operación y Proyección Social en la CPA Tabacalera. Tesis de maestría no publicada en Administración de Empresas .Universidad de Pinar del Río.

Páscale, R. (1999). Decisiones Financieras. 3a ed. Editorial Macchi.

Sapag, N. & Sapag R. (2000). Preparación y Evaluación de Proyectos 4a ed. McGraw-Hill Interamericana de Chile LTDA I.S.B.N.: 956-278-088-0.

Limia M. (2007). Desarrollo local en Cuba: retos y perspectivas. Prólogo.

Rivera, A. et al. (2004). Cooperativismo y Administración. Un reto en el nuevo milenio. República Dominicana.Editorial Gente.

Rivera, A. (2014). El cooperativismo una vía para el desarrollo económico y social en el modelo cubano. Revista Cooperativismo y Desarrollo, 2, (1).

Fernández, A. (2013). La empresa cooperativa y sus potencialidades ante el cambio de paradigma en la administración. Revista Cooperativismo, Gestión Social y Desarrollo Sostenible , 1, (1).

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 5 6 7 8 9 10 

You may also start an advanced similarity search for this article.