Rural tourism and its immediate future in the context of COVID-19 in Cuba

Main Article Content

Yoan Hernández Flores
Yudemir Cruz Pérez
Juan Ernesto Gutierrez Leyva
Carlos Danel Vento Rodríguez

Abstract

The COVID-19 pandemic has greatly affected the development of tourism worldwide. This research was developed with the objective of assessing rural tourism and its immediate future in the context of COVID-19 in Cuba. For this purpose, a study of possible futures was carried out, where it was convenient only to arrive at exploratory scenarios based on the probability, importance and date of occurrence of the events, with a panel of five specialists consulted online. The development of the research was based on the results of the situational analysis and summary of the situation, for which both a synchronic and diachronic study was carried out. From this, it was determined that rural tourism in Cuba, as a product, is in the growth stage, having a good image, high demand and excellent market prospects, so that the trend, referential and framing scenarios reflect an optimistic assessment in the face of the possible occurrence of events of a political-legal and management nature, among others. It is valid to point out that it was determined that Cuba has potentialities for the development of rural tourism, however, the available data on its behavior PRE-COVID are almost null and the information on its management is limited, for which reason the managers of the tourism sector and rural spaces are limited in their decision making, even more so in the new context of the pandemic and its immediate future.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Hernández Flores, Y., Cruz Pérez, Y., Gutierrez Leyva, J. E., & Vento Rodríguez, C. D. (2021). Rural tourism and its immediate future in the context of COVID-19 in Cuba. Cooperativismo Y Desarrollo, 9(2), 457–485. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/417
Section
Original articles
Author Biographies

Yoan Hernández Flores, Facultad de Turismo Universidad de La Habana

Licenciado en Turismo. Docente Facultad de Turismo, Departamento Viajes. Universidad de La Habana.

Yudemir Cruz Pérez, Facultad de Turismo, Universidad de La Habana.

Doctor en Ciencias. Departamento Viajes, Facultad de Turismo.

Juan Ernesto Gutierrez Leyva, Facultad de Tursimo, Universidad de La Habana

Licenciado en Turismo. Docente Facultad de Turismo, Departamento Turismo. Universidad de La Habana.

Carlos Danel Vento Rodríguez, Dirección Territorial de Gran Caribe, Cayo Largo del Sur

Licenciado en Turismo. Especialista

References

Ayala Castro, H., & Hernández Flores, Y. (2021). Memoria de llegadas e ingresos por turismo en Cuba en el lustro 2015-2019. Revista Científica ECOCIENCIA, 8(1), 65-84. https://doi.org/10.21855/ecociencia.81.436

Camargo Toribio, I. A., & Casas Vilardell, M. (2007). Turismo rural + Turismo social: Potencialidades de su fusión para el desarrollo local cubano. Revista Economía y Desarrollo (Impresa), 141(1), 215-233. http://www.econdesarrollo.uh.cu/index.php/RED/article/view/394

Cardoso Carreño, D., Collado Socarrás, L. Y., Pérez Hernández, I., & Rodríguez Martínez, M. (2019). Análisis de la gestión de turismo rural en función del desarrollo local. Cooperativismo y Desarrollo, 7(1), 54-63. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/212

Chin, C.-H., Chin, C.-L., & Wong, W. P.-M. (2018). The Implementation of Green Marketing Tools in Rural Tourism: The Readiness of Tourists? Journal of Hospitality Marketing & Management, 27(3), 261-280. https://doi.org/10.1080/19368623.2017.1359723

Cruz Pérez, Y., & Gutiérrez Leyva, J. E. (2019). Bases teórico-conceptuales de la gestión turística en espacios naturales no protegidos. ConcienciaDigital, 2(3), 23-37. https://doi.org/10.33262/concienciadigital.v2i3.854

Darias Fuertes, M., Pérez Hernández, M. de los Á., & Ramírez Pérez, J. F. (2017). Turismo rural desde la Educación Popular. Experiencia en la vega tabacalera "Hoyo de Mena", Pinar del Río, Cuba. Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, 5(2), 161-168. http://www.revflacso.uh.cu/index.php/EDS/article/view/201

Dueñas Bravo, N., Usca Méndez, J. E., Peñalver Sánchez, M., & Pérez Rodríguez, M. M. (2018). El desarrollo del agroturismo en el municipio la palma: Retos, perspectivas y oportunidades. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, octubre. https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/10/agroturismo-municipio-lapalma.html

Echarri Chávez, M., & Bulnes Mann, D. M. (2015). Diseño preliminar del plan de desarrollo turístico para municipios seleccionados de la provincia Mayabeque, Cuba (2015-2020). Revista Científica ECOCIENCIA, 2(6). https://biblat.unam.mx/es/revista/revista-cientifica-ecociencia/articulo/diseno-preliminar-del-plan-de-desarrollo-turistico-para-municipios-seleccionados-de-la-provincia-mayabeque-cuba-2015-2020

Fernández, J., Fernández, M. I., & Soloaga, I. (2019). Enfoque territorial y análisis dinámico de la ruralidad: Alcances y límites para el diseño de políticas de desarrollo rural innovadoras en América Latina y el Caribe. CEPAL. https://www.cepal.org/es/publicaciones/44905-enfoque-territorial-analisis-dinamico-la-ruralidad-alcances-limites-diseno

Galmarini, M. (2016). Turismo rural y desarrollo económico local: El caso del partido de Lobos, provincia de Buenos Aires. Revista de Ciencias Sociales, 8(29), 35-51. http://ridaa.unq.edu.ar/handle/20.500.11807/1646

Hernández Flores, Y., Sánchez Borges, Y., Saldiña Silvera, B., & Rives González, K. A. (2020). Características de la demanda potencia del destino Cuba en la nueva normalidad postcoronavirus. Revista Internacional de Turismo, Empresa y Territorio, 4(2), 178-193. https://doi.org/10.21071/riturem.v4i2.13050

Iglesias Pérez, M., & Jiménez Guethón, R. (2017). Desarrollo local y participación social. ¿De qué estamos hablando? Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, 5(1), 56-68. http://www.revflacso.uh.cu/index.php/EDS/article/view/167

Kieffer, M. (2018). Conceptos claves para el estudio del Turismo Rural Comunitario. El Periplo Sustentable, (34), 8-43. https://rperiplo.uaemex.mx/article/view/9031

Lane, B., & Kastenholz, E. (2015). Rural tourism: The evolution of practice and research approaches - towards a new generation concept? Journal of Sustainable Tourism, 23(8-9), 1133-1156. https://doi.org/10.1080/09669582.2015.1083997

León Abarca, R. M., & Reyes Vargas, M. V. (2020). Percepción de actores locales respecto al turismo rural como estrategia de desarrollo. Caso parroquia Malacatos, Ecuador. Revista Científica ECOCIENCIA, 7(3), 1-24. https://doi.org/10.21855/ecociencia.73.342

Morillo Moreno, M. C. (2011). Turismo y producto turístico. Evolución, conceptos, componentes y clasificación. Visión Gerencial, (1), 135-158. http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/visiongerencial/article/view/3457

ONEI. (2020). Turismo internacional. Indicadores seleccionados. Enero-diciembre 2019. Oficina Nacional de Estadísticas e Información. http://www.onei.gob.cu/node/14814

Perilla Maluche, R. B., & González Calisto, M. B. (2017). Escenarios de futuro como principal herramienta de la prospectiva estratégica. Revista Gestión y Finanzas, 1(1). http://revistas.ut.edu.co/index.php/gestionyfinanzas/article/view/1178

Pierre Alvarez, R., & Harris, P. R. (2020). COVID-19 en América Latina: Retos y oportunidades. Revista Chilena de Pediatría, 91(2), 179-182. https://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2157

Wagner, M. (2020). La calidad como estrategia en clave de pandemia. En Tendencias y reflexiones / Sur, pandemia y después (pp. 27-29). Universidad de Belgrano. http://repositorio.ub.edu.ar/handle/123456789/8951

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.