Potential of agro livestock cooperatives in terms of food sovereignty and nutritional education

Main Article Content

Odalys Labrador Machín
Yamira Mirabal González
Carlos Cesar Torres Paez

Abstract

The purpose of this paper was to argue the role of agricultural cooperatives as a key actor in achieving food sovereignty and their strengths in promoting nutritional education among their members and the community. The methods used were historical-logical, systemic and hypothetical-deductive and, as empirical, observation. The procedures used were analysis and synthesis, scientific abstraction, induction-deduction and individual and group interview techniques, with a predominance of documentary analysis and research, and participatory action. It is concluded that the foundations of cooperativism have turned this movement into a key factor of development, which contributes in a decisive way to food sovereignty, so the synergy between both aspects will allow to make it concrete and to project actions in pursuit of a nutritional education that leads to a healthy life. The contributions of the cooperative sector to the management of local food systems and municipal development strategies as tools that help to food sovereignty and nutritional education are needed.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Labrador Machín, O., Mirabal González, Y., & Torres Paez, C. C. (2020). Potential of agro livestock cooperatives in terms of food sovereignty and nutritional education. Cooperativismo Y Desarrollo, 8(3), 587–602. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/401
Section
Original articles
Author Biography

Yamira Mirabal González, Centro de Estudios de Dirección, Desarrollo Local, Turismo y Cooperativismo. Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Graduada de Licenciada en Contabilidad y Finanzas en la Universidad de Pinar del Río en el curso 2002/2003. Master en Administración de Empresas Agropecuarias. Doctora en Ciencias Contables y Financieras. Ha impartido docencia durante 12 años en las asignaturas de: Contabilidad Financiera, Contabilidad Superior, Análisis e Interpretación de los Estados Financieros, Seminarios Especiales de Cooperativismo, Administración de Empresas Cooperativas y Metodología de la Investigación Científica. Ha mantenido una destacada participación en Eventos, Jornadas Científicas y Conferencias a todos los niveles, tanto de carácter territorial, nacional e internacional. Tutora de varias Tesis de Grado. Es Miembro de la Comisión del Forum de la Facultad de Ciencias Económicas. Tribunal del Forum de Ciencia y Técnica de estudiantes.

References

Acosta Morales, Y., & Sánchez Quintero, M. (2019). Seguridad alimentaria en Cuba en la coyuntura actual: Fincas familiares y cooperativas sostenibles. Revista Científica Agroecosistemas, 7(3), 142-147. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/329

Andrien, M., & Beghin, I. (2001). Nutrición y comunicación: De la educación en nutrición convencional a la comunicación social en nutrición. Universidad Iberoamericana.

Bringel, B. (2015). Soberanía alimentaria: La práctica de un concepto. Global. http://www.gloobal.net/iepala/gloobal/fichas/ficha.php?entidad=Textos&id=14363&html=1

Capote Pérez, R., Torres Páez, C. C., & del Castillo Sánchez, L. (2018). Retos de la Administración Pública para la gestión del proceso de financiamiento del desarrollo local. Cooperativismo y Desarrollo, 6(2), 179-197. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/206

Díaz-Canel Bermúdez, M., Núñez Jover, J., & Torres Páez, C. C. (2020). Ciencia e innovación como pilar de la gestión de gobierno: Un camino hacia los sistemas alimentarios locales. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3) , 367-387. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/372

FAO. (1996). Programa Especial para la Seguridad Alimentaria (PESA). Organización de las Naciones Unidas de la Alimentación y la Agricultura.

García Müller, A. (2017). Derecho cooperativo mutual y de la economía social y solidaria. Asociación Iberoamericana de Derecho Cooperativo, Mutual y de la Economía Social y Solidaria. https://www.academia.edu/35917382/DERECHO_COOPERATIVO_MUTUAL_Y_DE_LA_ECONOM%C3%8DA_SOCIAL_Y_SOLIDARIA_PRESENTACI%C3%93N_E_%C3%8DNDICE

Labrador Machín, O. (2020). Gestión y responsabilidad social cooperativa: Su indisoluble unidad de la actualidad. Cooperativismo y Desarrollo, 8(2), 160-165. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/342

Labrador Machín, O., Rivera Rodríguez, C. A., & Alfonso Alemán, J. L. (2018). La eficiencia y eficacia socioeconómica de las cooperativas: Enfoque desde la actualización del modelo económico cubano. Avances, 20(1), 11-26. http://www.ciget.pinar.cu/ojs/index.php/publicaciones/article/view/307

Landaeta Jiménez, M., Aliaga, C., Blasco, A., Aguilar, D., & Lara, J. (2013). Programa de educación nutricional en escuelas de tres ciudades en Venezuela. Anales Venezolanos de Nutrición, 26(2), 112-124. https://www.analesdenutricion.org.ve/ediciones/2013/2/art-7/

Marín de León, I., & Rivera Rodríguez, C. A. (2015). La gestión pública y el desarrollo del sector cooperativo en Cuba. Cooperativismo y Desarrollo, 3(2), 117-125. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/97

MINAG. (2020). Plan de soberanía alimentaria y educación nutricional de Cuba. Ministerio de la Agricultura. https://www.minag.gob.cu/sites/default/files/noticias/documentos_complementarios.rar

Ortiz, S. (2013). La ley de la integración de las cooperativas. Soberanía alimentaria, (15). https://www.soberaniaalimentaria.info/publicados/numero-15/46-la-ley-de-la-integracion-de-las-cooperativas

Patiño Simancas, E., & Landaeta Jiménez, M. (2010). Nutrición y participación comunitaria en las acciones de la Fundación Bengoa. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(1), 30-34. https://doi.org/10.1016/S1135-3074(10)70009-0

Ramos Crespo, M. E., González Pérez, M. M., Torres Rivero, I. M., & Fernández López, R. (2018). Validación de indicadores para la gestión pública de la Seguridad Alimentaria y Nutricional. Cooperativismo y Desarrollo, 6(2), 169-178. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/198

Rodríguez Vázquez, L. (2012). Educación alimentaria y comunidad educacional. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 22(1), 154-160. http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/366

Torres Páez, C. C. (2018). Desarrollo local y cooperativismo: Apuntes para un debate. Cooperativismo y Desarrollo, 6(2), 120-124. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/207

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>