Agrarian extension activities: contribution to the environmental management of a farm in the cooperative sector

Main Article Content

Adrián Cánova Herrandiz
Tania Betancourt Bagué
Uliser Vecino Rondon

Abstract

The work was developed in the period from February 2016 to October 2018, in the farm with swine production "La Reina" of the producer Osmar Enrique Garcés González, with the aim of developing a plan of agrarian extension activities for environmental management in the farm "La Reina", in La Isla de la Juventud. The area is located in the Popular Council Centro Histórico of the town of Santa Fe, opposite Esbec No 18, on the Júcaro highway and has a total of 4 hectares, with low fertility soils of agroproductive category III. For the study, the methodology of participatory action research was used, which encourages the participation of all actors actively, in addition to obtaining as a result change, the transformation of reality and awareness. The farm was divided into three areas for the execution of the research and for the understanding of this process, a diagram is proposed to define the sequence of steps to follow for the elaboration of a plan of activities. As a result, a plan of agrarian extension activities was elaborated to improve environmental management and promote the development of an environmentally friendly agriculture, starting from the active participation of the producer, the workers and the family.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Cánova Herrandiz, A., Betancourt Bagué, T., & Vecino Rondon, U. (2019). Agrarian extension activities: contribution to the environmental management of a farm in the cooperative sector. Cooperativismo Y Desarrollo, 7(3), 420–434. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/243
Section
Experiences of good practices
Author Biographies

Adrián Cánova Herrandiz, Universidad de la Isla de la Juventud

Vicedecano de Desarrollo de la Facultad de Ciencias Técnicas, profesor de Agronomía.

Tania Betancourt Bagué, Universidad de la Isla de la Juventud

Decana de la Facultad de Ciencias Técnicas, profesora de Agronomía

Uliser Vecino Rondon, Universidad de la Isla de la Juventud

Facultad de Ciencias Técnicas, profesor de Agronomía.

References

Alonso Pesado, F. A., & Rodríguez de Jesús, E. (2016). La carne de cerdo en el mundo y las importaciones y exportaciones del producto por México. Departamento de Economía, Administración y Desarrollo Rural. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad Nacional Autónoma de México.

ANAP. (2012). Metodología del Movimiento Agroecológico de la Asociación Nacional de Agricultores Pequeños. La Habana: Asociación Nacional de Agricultores Pequeños.

Cardoso Carreño, R., Torres Páez, C. C., & Menoya Zayas, S. (2016). La planificación del sector agrario como eje de la estrategia de desarrollo provincial en Pinar del Río. Cooperativismo y Desarrollo, 4(2), 159-169.

Cruz Cabrera, L., Vecino Rondón, U., & Cánova Herrandiz, A. (2018). Experiencias del experimento de comercialización de insumos, equipamientos y servicios técnicos especializados en el sector cooperativo. Cooperativismo y Desarrollo, 6(1), 98-107.

FAO. (2016). Cerdos y Sección Cerdos. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.

García, A., León, R., Míreles, S., Castro, J. P., García, A. A., & Roa, J. J. (2010). Contaminación ambiental en explotaciones porcinas e incumplimiento de la norma ambiental. Presentado en IV Seminario Internacional Porcicultura Tropical 2010, La Habana, Cuba.

Machado Hernández, E. M., Robayo Gómez, Y. M., Ayala Bello, H. U., & Chávez Porras, Á. (2016). Plan de manejo ambiental para un proyecto porcícola. Estudio de caso: proyecto La Zambera, Otanche, Boyacá. Recuperado a partir de http://www.umng.edu.co/documents/10162/745279/V2N2_10.pdf

Vecino Rondón, U., Cánova Herrandiz, A., Castillo Mestre, R., & Perera Rodríguez, F. (2015). El convenio porcino: una alternativa para el desarrollo cooperativo y campesino en la Isla de la Juventud. Congreso Universidad, 4(3), 429-446.

Vera, E., Mayorga, F. J., García, A. del C., Molina, P. F., & Taylor, A. (2016). Evolución y tendencia en el mercado del consumidor con la incorporación de buenas prácticas y bienestar animal. Revista Computadorizada de Producción Porcina, 23(1), 1-5.

Zúñiga Igarza, L. M., Rodríguez Gómez, J. L., & Hijuelo Pupo, N. (2014). Ordenamiento territorial del municipio Mayarí: una herramienta para el desarrollo local. Ciencias Holguín, 20(3), 230-241.

Most read articles by the same author(s)