Procedure for the design of agrotouristic products

Main Article Content

Susana Lilia Sánchez Sosa
Jorge Freddy Ramírez Pérez
Iverilys Pérez Hernández

Abstract

The need to diversify tourist activities and offers has led to the appearance of new tourist modalities, among which agrotourism emerges as one of the most singular, as it facilitates tourists to have interactive and cognitive experiences about life traditions in the rural world. The general objective of this research is to create a procedure for the design of an agrotourism product in the province of Pinar del Río, specifically in the peninsula of Guanahacabibes, focused on its rural area, which will allow the use of the natural, historical-cultural and agricultural resources existing in the area. All of this will be supported by the country's tourism development objectives and the growing demand for this type of tourism. A procedure with a logical sequence is presented where the bases for the development of agrotourism are established, which will facilitate the development of the research with the participation of fundamental actors of the region; in the first instance, the methods were determined, as well as the primary and secondary sources to be used as an initial and preparatory process, which made it possible to obtain the results of the research. A characterization of the study area was prepared and a diagnosis of the current particularities of tourism in the area was obtained, as well as the identification of tourist attractions based on interviews and a workshop. Results were obtained where it was established that the creation of an agrotourism product in the area was indeed necessary.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Sánchez Sosa, S. L., Ramírez Pérez, J. F., & Pérez Hernández, I. (2020). Procedure for the design of agrotouristic products. Cooperativismo Y Desarrollo, 8(2), 166–182. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/304
Section
Original articles
Author Biographies

Susana Lilia Sánchez Sosa, Oficina para el Desarrollo Integral de Guanahacabibes

Licenciada en Educación en la Especialidad Informática. Especialista en Gestión Económica. Maestrante de la Maestría en Dirección.

Jorge Freddy Ramírez Pérez, Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Doctor en Ciencias Geográficas. Profesor principal del Centro de Estudios de Gerencia, Desarrollo Local, Turismo y Cooperativismo (CE-GESTA)

Iverilys Pérez Hernández, Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Doctora en Ciencias Geográficas. Profesora Titular del Centro de Estudios de Gerencia, Desarrollo Local, Turismo y Cooperativismo (CE-GESTA)

References

Alejandre Castellanos, L. R., Devezé Murillo, P., Mora Brito, Á. H., & Villagómez Cortés, J. A. (2019). Potencial del agroturismo como actividad emergente en el municipio de Cuitláhuac, Veracruz, México. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 30(55). https://doi.org/10.24836/es.v30i55.841

Blanco, M. (2007). Agroturismo en Costa Rica. Retos y Oportunidades. Escuela Centroamericana de Ganadería (ECAG), 40.

Blanco, M., & Riveros, H. (2011). El agroturismo como diversificación de la actividad agropecuaria y agroindustrial. Estudios agrarios, 17(49), 117-125. https://biblat.unam.mx/es/revista/estudios-agrarios/articulo/el-agroturismo-como-diversificacion-de-la-actividad-agropecuaria-y-agroindustrial

Castillo Vizuete, D. D., & Quevedo Báez, L. A. (2016). El desarrollo humano sostenible en los proyectos de turismo rural comunitario. Turydes: Turismo y Desarrollo, 9(20). http://www.eumed.net/rev/turydes/20/nariz-diablo.html

González, M., Blanco, M., Araujo, N., &Escamarrán, A. (2019). Diseño y operación de productos agroturísticos. IICA: Santo Domingo.

Mateo Burbano, I. E., Vite Cevallos, H., & Carvajal Romero, H. (2020). Agroturismo como alternativa para el desarrollo socioeconómico de la Parroquia Río Bonito. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 3(1), 138-144. http://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/241

Moral Moral, M., Fernández Alles, M. T., & Sánchez Franco, M. J. (2019). Análisis del turismo rural y de la sostenibilidad de los alojamientos rurales. Revista ESPACIOS, 40(1). http://www.revistaespacios.com/a19v40n01/19400103.html

ONEI. (2017). Panorama uso de la tierra. Cuba 2017. Oficina Nacional de Estadística e Información. http://www.onei.gob.cu/sites/default/files/panorama_uso_de_la_tierra_2017.pdf

Párraga, G. (2016). Análisis situacional del agroturismo en el Cantón Salitre provincia del Guayas-Ecuador. Revista Turydes: Turismo y Desarrollo, 9(20). http://www.eumed.net/rev/turydes/20/agroturismo.html

Ramírez, J., & Pérez, I. (2014). Manual de taxonomía turística [Boletín trimestral Vueltabajo informa]. Escuela de Hotelería y Turismo «Brisas de Occidente». Pinar del Río.

Ramos, E., Carrasco Ruano, T., Velasteguí López, E., & Cevallos Punguil, T. C. (2018). El Agroturismo como desarrollo de turismo rural. Ciencia Digital, 1(3), 89-105. https://doi.org/10.33262/cienciadigital.v1i3.69

Riveros, H., & Blanco, M. (2003). El agroturismo, una alternativa para revalorizar la agroindustria rural como mecanismo de desarrollo local. Programa de Desarrollo de la Agroindustria Rural para América Latina y el Caribe (PRODAR).

SERNATUR. (2015). Manual paso a paso para el diseño de productos turísticos integrados. Subdirección de Productos y Destinos Sustentables. Chile. https://asesoresenturismoperu.files.wordpress.com/2016/08/244-manual-productos-turc3adsticos-chile.pdf

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>