Procedure for the management of human resources training with a learning approach

Main Article Content

Elvira Lolana Cionza Villalba
Dayanis Davis Blanco
Odalys Labrador Machín

Abstract

Agricultural and livestock production in Angola is a vitally important sector to overcome the food deficit and ensure the food security of the population. Throughout its history, this sector has gone through different stages and significant changes in its structure, in correspondence with the development of the country, marked by the civil war and its aftermath, which together with other existing objective conditions, have conditioned low production levels, the diminution of the area of cultivated land, insufficient and little qualified work force, scarce processing of the products and the disarticulation of the system of production and commercialization in general. The above is the result, among other causes, because the cooperatives on which it is hoped to deploy agricultural development, have insufficiencies in their management, fundamentally the absence of a cooperative culture and identity that are sustained in effective training processes. The present work aims to propose a procedure for the management of training, with a learning approach, based on cooperative agricultural and livestock development in Angola.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Cionza Villalba, E. L., Davis Blanco, D., & Labrador Machín, O. (2019). Procedure for the management of human resources training with a learning approach. Cooperativismo Y Desarrollo, 7(2), 195–211. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/245
Section
Original articles

References

Alles, M. (2004). Dirección Estratégica de Recursos Humanos: Gestión por competencias. Argentina: Granica.

Asamblea Nacional de Angola. Lei da Livre iniciativa cooperativa de 31 de agosto de 2015, Pub. L. No. Ltin. 22/15 de 31 de Agosto, 1 (2015).

Baptista, O. (2013). Angola e a produção de café uma análise económico social. Lisboa, Portugal: Instituto Superior de Agronomia de Lisboa.

Calleja, J. M. (2004). Dirección y Gestión Educativa. Medellín, Colombia: Esumer.

Chiavenato, I. (1988). Introducción a la dirección. México: McGraw-Hill.

Chiavenato, Idalberto. (2014). Gestão de pessoas: O novo papel dos recursos humanos nas organizações (Edição: 4a). Editora Manole. Recuperado a partir de https://www.amazon.com.br/Gest%C3%A3o-pessoas-recursos-humanos-organiza%C3%A7%C3%B5es/dp/8520437613

Cuesta Santos, A. (2010). Tecnología de gestión de recursos humanos (3ra. ed). La Habana, Cuba: Editorial Félix Varela y Academia. Recuperado a partir de https://www.researchgate.net/publication/293652916_Tecnologia_de_gestion_de_recursos_humanos_En_2_tomos_Tercera_edicion_corregida_y_ampliada

García González, E. L., Gamboa Méndez, M. E., & Fernández Sánchez, N. (2004). Gestión de la educación continua y la capacitación. México: El Manual Moderno. Recuperado a partir de https://www.casadellibro.com/libro-gestion-de-la-educacion-continua-y-la-capacitacion/9789707290983/959286

Guglielmetti, P. (1998). La gestión de la capacitación en las organizaciones. Pautas Metodológicas. En L. Hidalgo (Ed.), Gestión de la capacitación en las organizaciones. Conceptos básicos. Lima, Perú: Fonte. Recuperado a partir de https://docplayer.es/1138852-Gestion-de-la-capacitacion-en-las-organizaciones-conceptos-basicos.html

Labrador Machín, O., Bustio Ramos, A., Reyes Hernández, J., & Cionza Villalba, E. L. C. (2019). Gestión de la capacitación y capacitación para una mejor gestión en el contexto socioeconómico cubano. COOPERATIVISMO Y DESARROLLO, 7(1), 64-73.

Labrador Machín, O., & Rivera Rodríguez, C. A. (2016). La eficiencia y eficacia socioeconómicas de la gestión de las Cooperativas no Agropecuarias en Cuba. COOPERATIVISMO Y DESARROLLO, 4(2), 149-158.

Linares García, M. del P., & Saavedra Heredia, R. del P. (2019). Programa de capacitación para fortalecer las competencias laborales del personal de la Unidad de Gestión Educativa Local Chiclayo, 2019. Universidad Señor de Sipán, Ciudad de Chiclayo, Perú.

Mahinga, J. C., Labrador Machín, O., & Rivera Rodríguez, C. A. (2015). Particularidades del Cooperativismo en Angola. Necesidad de su perfeccionamiento. COOPERATIVISMO Y DESARROLLO, 3(2), 146-159.

Malfitano, O. (2007). La metodología del plan estratégico como soporte indispensable en la gestión de la PYME y como metodología integradora de contabilidad, administración y marketing. En R. Regalado (Ed.), Las MIPYMES en Latinoamérica. Estudios e Investigaciones en la Organización Latinoamericana de Administración (1 ed., p. 374). México: Universidad de Guanajuato. Recuperado a partir de https://www.researchgate.net/publication/259758594_Las_MIPYMES_en_Latinoamerica_Estudios_e_Investigaciones_en_la_Organizacion_Latinoamericana_de_Administracion

Moreno, M. C. (2001). La Dimensión Pedagógica de la Gestión y la Administración en las Instituciones de Educación Superior (Tesis de doctorado no publicada). Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saíz Montes de Oca», Pinar del Río, Cuba. Recuperado a partir de http://rc.upr.edu.cu/handle/DICT/2083

Oficina Nacional de Normalización. (2007). Norma Cubana NC 3000-3002: 2007. Sistema de Gestión Integrada de Capital Humano - Vocabulario, requisitos e implementación. La Habana, Cuba.

Organización Internacional de Estandarización. (2000). Sistemas de gestión de calidad. Requisitos. Organización Internacional de Estandarización.

Orlin, J. (2011). O Microcrédito como ferramenta de relançamento da produção de café (Tese apresentada para a obtençao do grau de científico de Mestre). Instituto Superior de Agronomia de Lisboa, Lisboa, Portugal.

Pérez Barrenquey, O., Rodríguez Sabala, O., & Gonzáles Rojas, Á. R. (2019). GESTIÓN PARA LA FORMACIÓN DEL PERSONAL A PARTIR DE LAS COMPETENCIAS LABORALES. Observatorio de la Economía Latinoamericana, (133). Recuperado a partir de http://www.eumed.net/cursecon/ecolat/cu/2010/bsr.htm

Pérez, G., Pineda, U., & Arango, M. D. (2011). La capacitación a través de algunas teorías de aprendizaje y su influencia en la gestión de la empresa. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, 1(33), 79-100-100.

Pineda, P. (2009). Gestión de la formación en las organizaciones. Barcelona, España: Ariel.

Piñeiro, A. (2018). Desempeño socio económico de las cooperativas no agropecuarias: Contribución de sus principales determinantes. Estudio de caso (Doctorado en Ciencias Económicas). Universidad de La Habana, La Habana, Cuba.

Renau, J. (1985). Administración de Empresas. Una visión actual. Madrid: Pirámide.

Unaca. (2018). Mapa Estatístico das Organizações de Base. Luanda, Angola: Confederación Nacional de Cooperativas Agropecuarias de Angola.

Vargas, T. (2013). Modelo de Gestión de la Capacitación orientado al desarrollo de competencias para el turismo sostenible en el ámbito local, con enfoque de organización que aprende (Doctorado en Ciencias Económicas). Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saíz Montes de Oca», Pinar del Río.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>