Management of conch and oyster processing residues. Characterization and local development opportunity

Main Article Content

Cirelys Correa Carmona
Susana Díaz Aguirre
Ray Leonard Sánchez Ramírez

Abstract

In the Industrial Base Business Unit of the Industrial Fishing Company of La Coloma, Pinar del Río, the conch and oyster production process generates solid residues that accumulates in inappropriate places, which represents a source of contamination that threatens the health of workers and the environmental performance of the organization. The objective of this work is to characterize the management of solid residues generated in the conch and oyster production process, which will allow to valorize it and contribute to the development of the locality. A descriptive observational research was developed through the empirical methods of observation and measurement. The techniques used to collect information included documentary analysis, an observation guide, a survey of specialists and workers to identify the level of knowledge on environmental issues, and an interview with managers. The main results were that during the years 2022, 2023, and until April 2024, the company generated 455,466 tons of solid residues from the industrial process, of which 116,882 tons corresponded to oyster and conch shells that are not used. It was also found that there is insufficient training and awareness among workers on environmental issues and that the need to strengthen integrated management and proper handling of solid conch and oyster residues would minimize environmental impact and increase its added value, contributing to the development of the company and the locality.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Correa Carmona, C., Díaz Aguirre, S., & Sánchez Ramírez, R. L. (2024). Management of conch and oyster processing residues. Characterization and local development opportunity . Cooperativismo Y Desarrollo, 12(3), e785. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/785
Section
Original articles

References

Aranda Usón, A., & Zabalza Bribián, I. (2010). Ecodiseño y análisis de ciclo de vida. Prensas de la Universidad de Zaragoza. https://puz.unizar.es/1121-ecodiseno-y-analisis-de-ciclo-de-vida-serie-eficiencia-energetica.html

Asamblea Nacional del Poder Popular. (2022). Ley del Sistema de los Recursos Naturales y el Medio Ambiente (Ley 150). Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Ordinaria No. 87. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/ley-150-de-2022-de-asamblea-nacional-del-poder-popular

Citma. (2021). Estrategia Ambiental Nacional 2021-2025. Ministerio de Ciencia Tecnología y Medio Ambiente. https://www.citma.gob.cu/estrategia-ambiental-nacional/

Curbelo Hernández, C., Cruz Ponce, S., Ortega Piloto, L., Sotolongo Valdés, E. A., Sáez Sigarroa, B., & Fumero Acosta, Y. (2021). Obtención de sales de calcio a partir de conchas de ostiones a escala de laboratorio. Revista Cubana de Investigaciones Pesqueras, 38(1), 7-15. http://repositorio.geotech.cu/xmlui/handle/1234/5226

de Miguel, C., Martínez, K., Pereira, M., & Kohout, M. (2021). Economía circular en América Latina y el Caribe: Oportunidad para una recuperación transformadora. Comisión Económica para América Latina y el Caribe. https://www.cepal.org/es/publicaciones/47309-economia-circular-america-latina-caribe-oportunidad-recuperacion-transformadora

Florez Jalixto, M. A., Roldán Acero, D. J., Omote Sibina, J. R., & Molleda Ordoñez, A. A. (2021). Biofertilizantes y bioestimulantes para uso agrícola y acuícola: Bioprocesos aplicados a subproductos orgánicos de la industria pesquera. Scientia Agropecuaria, 12(4), 635-651. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2021.067

González Zevallos, D. R., Góngora, M. E., & Durán Romero, C. (2020). Abordaje socioambiental con énfasis en los residuos sólidos generados por la flota pesquera de Rawson, Patagonia Argentina. Interciencia, 45(3), 142-149. https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2020/03/03_6401_A_Gonzalez_Zevallos_v45n3_8.pdf

Martínez Álvarez, O. (2011). Estado actual del aprovechamiento de subproductos de la industria pesquera mediante la obtención de productos de alto valor añadido. Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos, (429), 71-80. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3823579

Onudi. (2020). Manual de producción más limpia. Introducción a la producción más limpia. Organización de las Naciones Unidas para el Desarrollo Industrial. https://www.unido.org/sites/default/files/2008-06/1-Textbook_0.pdf

Paredes Concepción, P. (2014). Producción más limpia y el manejo de efluentes en plantas de harina y aceite de pescado. Industrial Data, 17(2), 72-80. https://doi.org/10.15381/idata.v17i2.12050

PNDES. (2019). Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social hasta el 2030. Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social. https://www.mep.gob.cu/sites/default/files/Documentos/Archivos/FOLLETO%20PNDES%20%20FINAL%20est%C3%A1%20en%20planificaci%C3%B3n.pdf

Rodríguez, B., Arencibia Carballo, G., Gutiérrez, O., Betanzos Veja, A., Pis, M. A., Ocano, C. A., & Navarro García, G. (2022). Viabilidad de sustitución del carbonato de calcio por polvo de conchas de ostión (Crassostrea spp) en dietas para gallinas ponedoras, Cuba. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 5(3), 2922-2933. https://doi.org/10.34188/bjaerv5n3-026

Segura, Á. M., Rojas, L. A., & Pulido, Y. A. (2020). Referentes mundiales en sistemas de gestión de residuos sólidos. Revista ESPACIOS, 41(17). https://es.revistaespacios.com/a20v41n17/20411722.html

Silva, T. H., Mesquita Guimarães, J., Henriques, B., Silva, F. S., & Fredel, M. C. (2019). The Potential Use of Oyster Shell Waste in New Value-Added By-Product. Resources, 8(1), 13. https://doi.org/10.3390/resources8010013

Terry Berro, C. C. (2005). Enfoque actual de las iniciativas en producción más limpia y sus proyecciones en el ámbito nacional. Cub@: Medio Ambiente y Desarrollo, 5(9). https://cmad.ama.cu/index.php/cmad/article/view/75

Topiæ Popoviæ, N., Lorencin, V., Strunjak Peroviæ, I., & Èož Rakovac, R. (2023). Shell Waste Management and Utilization: Mitigating Organic Pollution and Enhancing Sustainability. Applied Sciences, 13(1), 623. https://doi.org/10.3390/app13010623

Most read articles by the same author(s)