Information management system of actors and sectors in food production in Pinar del Río

Main Article Content

Joovaim Blanco Borrego
Reinaldo Javier Rodríguez Font
Maidelyn Díaz Pérez
Orquidia Miló León

Abstract

The automated and integrated management of the social and human dimension of the different sectors involved in food production in Cuba is one of the dimensions of work that needs to strengthen the plan for food sovereignty of the nation. There is an urgent need to better manage the technical and qualified force available to coherently promote the different programs prioritized for food production in each territory. Given this need, the present research aims to show the potential use of the Directory of Actors and Sectors of the Food Sovereignty Observatory as a system that manages information on human resources by ministries related to food production and science in Pinar del Río. The research used different methods and procedures that allowed obtaining as a result a system that compiles information by ministries, productive structures, units and human resources and also describes their dynamics by different variables such as age, sex, skin color, schooling level, scientific category, among other aspects. This system allows for a more comprehensive knowledge of productive capacities, based on the mapping of resources and structures involved in food production in the province.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Blanco Borrego, J., Rodríguez Font, R. J., Díaz Pérez, M., & Miló León, O. (2022). Information management system of actors and sectors in food production in Pinar del Río. Cooperativismo Y Desarrollo, 10(1), 227–239. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/510
Section
Original articles

References

Armijos Mayon, F. B., Bermúdez Burgos, A. I., & Mora Sánchez, N. V. (2019). Gestión de administración de los recursos humanos. Universidad y Sociedad, 11(4), 163-170. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/1295

Cuesta Santos, A. (2010). Tecnología de gestión de recursos humanos (3.a ed.). Félix Varela.

Cuesta Santos, A., Fleitas-Triana, S., García Fenton, V., Hernández Darias, I., Anchundia-Loor, A., & Mateus Mateus, L. (2018). Evaluación del desempeño, compromiso y gestión de recursos humanos en la empresa. Ingeniería Industrial, 39(1), 24-35. https://rii.cujae.edu.cu/index.php/revistaind/article/view/861

Díaz Pérez, M. (2017). Sistemas de gestión de información y conocimiento en empresas cooperativas: Sociedades colaborativas de conocimiento. Cooperativismo y Desarrollo, 5(2), 221-232. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/178

Díaz Pérez, M. (2020). La Soberanía Alimentaria y Nutricional desde la perspectiva de un Observatorio Territorial. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 466-477. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/393

Díaz Pérez, M., Triana Velázquez, Y., Brizuela Chirino, P. R., Rodríguez Font, R. J., Giráldez Reyes, R., & Blanco Borrego, J. (2021). Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional desde la ciencia de la sostenibilidad: Observatorio SAEN+C Pinar. Universidad y Sociedad, 13(5), 9-19. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2206

Díaz-Canel Bermúdez, M., Núñez Jover, J., & Torres Paez, C. C. (2020). Ciencia e innovación como pilar de la gestión de gobierno: Un camino hacia los sistemas alimentarios locales. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 367-387. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/372

Minag. (2020). Plan de soberanía alimentaria y educación nutricional de Cuba. Ministerio de la Agricultura. https://www.minag.gob.cu/sites/default/files/noticias/documentos_complementarios.rar

Montoya Agudelo, C. A., & Boyero Saavedra, M. R. (2016). El recurso humano como elemento fundamental para la gestión de calidad y la competitividad organizacional. Revista Científica Visión de Futuro, 20(2), 21-37. https://visiondefuturo.fce.unam.edu.ar/index.php/visiondefuturo/article/view/65

Pía Hernando, M. (2007). Las buenas prácticas en la gestión de recursos humanos en las organizaciones de Mar del Plata. Universidad Nacional de Mar del Plata. http://nulan.mdp.edu.ar/657/

Most read articles by the same author(s)