Actions for the implementation of the Local Agricultural Innovation System in the municipality of Pinar del Río

Main Article Content

Yuliany Pacheco Correa
Armando del Busto Concepción
Sara Suleima Madan Reinoso
Luis Alberto García Velázquez

Abstract

The work proposes a plan of actions to implement the Local Agricultural Innovation System in the municipality of Pinar del Río, thus contributing to food security and local development that includes state and non-state service entities, enterprises and productive units, science and technology units, popular councils and non-governmental organizations, among others, as part of the implementation of the National Plan for Food Security and Sovereignty and Food and Nutrition Education, based on the governance of Local Food Systems, which favors the structural and content updating of the Municipal Development Strategy and the definition of Local Development Projects aimed at food production, processing and marketing. To this end, empirical methods, surveys, interviews and work with specialists were used to establish the practical theoretical bases for the diagnosis as a reference for the proposed objective: to propose an action plan for the Local Agricultural Innovation System that contributes to the plan for food security and sovereignty and nutritional education in the municipality in a sustainable way and that allows a healthy food production that meets the needs of local self-sufficiency in the municipality of Pinar del Río on the basis of good agroecological practices.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Pacheco Correa, Y., del Busto Concepción, A., Madan Reinoso, S. S., & García Velázquez, L. A. (2022). Actions for the implementation of the Local Agricultural Innovation System in the municipality of Pinar del Río. Cooperativismo Y Desarrollo, 10(3), 731–751. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/571
Section
Original articles
Author Biography

Yuliany Pacheco Correa, University of Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca". Faculty of Forestry and Agricultural Sciences

Departamento de Ciencias Agropecuarias de la FCFA de la UPR

References

Asamblea Nacional del Poder Popular. (2022). Ley de Soberanía Alimentaria y Seguridad Alimentaria y Nutricional (Ley 148). Gaceta Oficial de la República de Cuba, Edición Ordinaria No. 77. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/ley-148-de-2022-de-asamblea-nacional-del-poder-popular

Avilleira Cruz, I. de los M., Casanovas Cosío, E., & del Villar Labastida, A. S. (2021). La seguridad alimentaria: Evolución del concepto y su expresión en el contexto cubano. Revista Científica Agroecosistemas, 9(3), 159-167. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/504

Díaz Pérez, M., Triana Velázquez, Y., Brizuela Chirino, P. R., Rodríguez Font, R. J., Giráldez Reyes, R., & Blanco Borrego, J. (2021). Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional desde la ciencia de la sostenibilidad: Observatorio SAEN+C Pinar. Universidad y Sociedad, 13(5), 9-19. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2206

Díaz-Canel Bermúdez, M., Núñez Jover, J., & Torres Paez, C. C. (2020). Ciencia e innovación como pilar de la gestión de gobierno: Un camino hacia los sistemas alimentarios locales. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 367-387. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/372

Expósito Caballero, A. M., & González Escalante, O. (2018). Contribución desde el Proyecto de Innovación Agropecuaria Local (Pial) a la seguridad alimentaria en el municipio Jobabo. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, junio. https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/06/innovacion-agropecuaria-cuba.html

Gil Hernández, J. L., Torres Paez, C. C., & Jam Massó, A. (2019). Programas agropecuarios priorizados en el plan de desarrollo integral del municipio La Palma. Cooperativismo y Desarrollo, 7(2), 150-165. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/227

González García, R., & Saborit Garcés, R. (2018). Resultados e impacto de las acciones del proyecto Pial en Colombia. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, septiembre. https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/09/proyecto-pial-colombia.html

González Hernández, M. M., Vento Tielve, R., & Rodríguez González, L. (2018). Las cooperativas agropecuarias, opción para lograr la integración de la juventud rural al desarrollo territorial. Cooperativismo y Desarrollo, 6(1), 41-52. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/187

Gorgoy Lugo, J. A., & Torres Paez, C. C. (2019). Programa de integración de la cooperación internacional a la implementación de estrategias de desarrollo local. Cooperativismo y Desarrollo, 7(1), 26-41. http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/226

Ortiz Pérez, H. R., Acosta Roca, R., Ruz Reyes, R., La O Arias, M., Rivas Diéguez, A., & Núñez Jover, J. (2021). Sistema de innovación con un enfoque participativo en la gestión del desarrollo local. Vía sostenible para aumentar la producción de alimentos, semillas y el bienestar local. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba, 11(3), 1095. http://revistaccuba.sld.cu/index.php/revacc/article/view/1095

Ramos Crespo, M. E., & González Pérez, M. M. (2019). Modelo de gestión de la seguridad alimentaria y nutricional desde el gobierno a escala municipal. Revista Economía y Desarrollo, 162(3). http://www.econdesarrollo.uh.cu/index.php/RED/article/view/777

Most read articles by the same author(s)