Procedure for the closure of the production chain of bovine meat in livestock entities

Main Article Content

Madelayne Alvarez Iriban
Álvaro Celestino Alonso Vázquez
Carlos Cesar Torres Paez

Abstract

The management in the closing of the productive chain of the bovine meat constitutes at present an imperative to which efforts must be dedicated, within the cattle sector, because of the challenges imposed by the scenarios of industrialization and marketing at international and national level, together with the current call to improve the Cuban economic and social model. The presence of a procedure that makes such management viable becomes a powerful tool at the disposal of the decision makers involved in this process, especially those who focus on the closure of production chains. The objective of this work is to propose a procedure that, from a systemic vision, responds to the enterprise reality of the state bovine meat sector, in the closing of the productive chain until the final consumer, with added value. From the premises and objectives that make up the proposed procedure, composed of two closely interrelated stages, in which the map of chain closure is articulated, with the diagram of determined processes, it was possible to identify the most relevant actors and processes within each link of the closure of the bovine chain. This interrelation made it possible to have a practical management solution for the closure of production chains within the municipality of Consolación del Sur.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Alvarez Iriban, M., Alonso Vázquez, Álvaro C., & Torres Paez, C. C. (2019). Procedure for the closure of the production chain of bovine meat in livestock entities. Cooperativismo Y Desarrollo, 7(3), 435–444. Retrieved from https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/265
Section
Experiences of good practices
Author Biographies

Madelayne Alvarez Iriban, Empresa Pecuaria Genética "Camilo Cienfuegos".

Licenciada Economía, Especialista Principal Unidad Empresarial de Base Empacadora de Carnes El Canal, Estudiante de la Maestría en Administración de Empresas Agropecuarias en la Universidad de Pinar del Río “Hermanos Saíz Montes de Oca”. Pinar del Río. Cuba”

Álvaro Celestino Alonso Vázquez, Empresa Pecuaria Genética “Camilo Cienfuegos”

Doctor en Ciencias Veterinarias, Master en Producción Animal para la zona tropical. Profesor investigador de la Faculta de Ciencias Forestales y Agropecuarias, Universidad de Pinar del Rio “Hermanos Saiz Monte de Oca”. Especialista de Desarrollo de la Empresa Pecuaria Genética “Camilo Cienfuegos”. Cuba.

Carlos Cesar Torres Paez, Centro de Estudios de Dirección, Desarrollo Local, Turismo y Cooperativismo de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales de la Universidad de Pinar del Río "Hermanos Saíz Montes de Oca"

Doctor en Ciencias Económicas, Director del Centro Estudios CE-GESTA. Presidente Nacional de la   Sociedad Científica Cubana de Desarrollo Local.

References

Antúnez Saiz, V. I., & Ferrer Castañedo, M. (2016). El Enfoque de cadenas productivas y la planificación estratégica como herramientas para el desarrollo sostenible en Cuba. RIPS: Revista de Investigaciones Políticas y Sociológicas, 15(2). https://doi.org/10.15304/rips.15.2.3383

Briz Escribano, J., & de Felipe Boente, I. (2003). Seguridad alimentaria y trazabilidad. Madrid: Universidad Politécnica de Madrid. Recuperado a partir de http://www.fao.org/docs/eims/upload/5063/britz.pdf

Espinosa, A. Z. (2015). Análisis económico en la ganadería vacuna con enfoque de cadena de valor (Licenciatura en Economía). Universidad de La Habana, La Habana.

Fornesi, F. M., & Alonso, A. C. (2017). Cadena de valor de la carne vacuna en el municipio Consolación del Sur. Avances, 19(3), 227-239.

Fornesi Ferreira, F. M. (2017). Estrategia para el desarrollo de la cadena de valor de la carne vacuna en el municipio Consolación del Sur (Maestría en Dirección). Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saíz Montes de Oca», Pinar del Río. Recuperado a partir de https://rc.upr.edu.cu/jspui/handle/DICT/3155

Gomes de Castro, A. M., Valle Lima, S. M., & Neves Cristo, C. M. (2002). Cadena productiva: Marco conceptual para apoyar la prospección tecnológica. Revista Espacios, 23(2). Recuperado a partir de https://www.revistaespacios.com/a02v23n02/02230211.html

Martino Vinci, A. H. (2014). Hacia una gestión con enfoque de cadena. Conceptos básicos e instrucciones para el diagnóstico. La Habana.

Porres, G. (2013). La cadena de valor agregado de la ganadería vacuna en Cuba. Elementos a considerar para su proyección estratégica (Licenciatura en Economía). Universidad de La Habana, La Habana.

Pyke, F. (1994). Small firms, technical services, and inter-firm cooperation. Geneva, Switzerland: International Institute for Labour Studies.

Van der Heyden, D., & Camacho, P. (2006). Guía metodológica para el análisis de cadenas productivas (2.a ed.). Quito: Ruralter.

Van der Heyden, D., Camacho, P., Marlin, C., & Salazar, M. (2004). Guía metodológica para el análisis de cadenas productivas. Lima, Perú: Línea Andina S.A.C.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3